You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.

Paris Habitat - © Cro&Co
Paris Habitat - © Cro&Co
Paris Habitat - © Cro&Co
Paris Habitat - © Cro&Co
Paris Habitat - © Cro&Co
Paris Habitat - © Cro&Co

Paris Habitat

The Paris Habitat HQ in Paris (75)

In 2008, Paris Habitat, Paris’s largest social backer, built a complex concrete structure in the 5th arrondissement of Paris, which initially housed a car park and which then became the premises of the newspaper Le Monde. For the agency, landing the project was a stroke of luck — a chance to shape the image of a powerful public media in Paris, and also a challenge to create workspaces capable of evoking imagination and anticipating the future. Demolitions have freed up a large space giving off a central atrium bathed in natural light. The idea is avant-garde: compartmentalize the offices without betting totally on open-space, and gather the workers physically in the age of digital communication. Set up in half levels, mezzanines take their place at the heart of the void and break the classic stratification of the office levels by creating intermediate spaces which are intentionally neutral. The offices also open onto this central space, the partitions are eclipsed in favor of low railings that allow people to see each other, while a meeting room slips under the main hall in immaculate whiteness and emerges under the shape of a dome.

Programme: transformation of the Headquarters of Paris Habitat | Client: Paris Habitat | Area: 15,000 m² | Architect: Cro&Co Architecture (ex CrochonBrullmann+Associés) | Engineering: TCE Technip TPS | Facade: Arcora | Signage: Gérard Plenacoste | Completion: 2008 | Address: Rue Claude Bernard, Paris 5