You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.

Reflex - © Cro&Co
Reflex - © Cro&Co
Reflex - © Cro&Co
Reflex - © Cro&Co

Reflex

Rehabilitation of the Reflex building in La Défense (92)

This 1980s office building in Courbevoie on the edge of the La Défense, Paris business district, deserved some real magic. The overall project developed by Cro&Co is perfectly illustrated by the atrium and the new stairways that encircle it. It is a meticulously planned surgical operation, producing generous volumes that make up for the more habitual superimposition of low-ceilinged floors of offices. The workspaces are opened up by hollowing out the floorplates for stairwells, whose theatricality and sculptural monumentality produce a dynamic conducive to exchange. Finally, the new transparency given to the facade creates an opening that extends into the office spaces, bringing light and conviviality into the workspaces.

Programme: rehabilitation of the Reflex office building | Client: Primonial | Contracting assistance: Orfeo Developpement | Area: 9,100 m² | Architect: Cro&Co Architecture | Engineering: Bordas+Peiro, Sipec | Electricity: Bet Lefevre | Facades: Upsos | Economy: AEI | Completion: 2016 | Address: Place Victor Hugo, Courbevoie (92)